Son altı aydır bütün kesimler koronavirüs pandemisini konuşuyor. Pandemi öncesi ve sonrası üzerine fikirler yürütülürken diğer taraftan da bugün için yapılması gerekenler üzerine de kafa yoruluyor. Alınan tedbirler bakımından devletler, hükümetler ve kurumlar arası kıyaslamalar yapılıyor ve sonuçlar çıkarılmaya çalışılıyor. Genel olarak ortaklaşılan bir nokta ise; ton farklarına rağmen kapitalist sistem içerisindeki bütün devletlerin bu süreçte başarılı olamadıkları ve hatta sağlık hizmetlerinin alınır satılır olması itibariyle başarı şansının olamayacağı. Aşağıda okuyacağınız yazı, Almanya’da çıkan Junge Welt gazetesinde Martin Haffke imzası ile yayınlandı. Komün Çeviri Kollektifi bu yazıyı siz okurlarımız için çevirdi. Tüm kısıtlılıklarına -ekonomik, idari- birçok açıdan Hindistan merkezi hükümetine bağımlı olmasına rağmen ilerici, halkçı ve toplumcu bir hükümetin koronavirüs ile mücadeledeki uygulamalarının başarı öyküsünü okuyacaksınız.
Eşsiz bir sosyal sistem – Martin Haffke
Komünistlerin yönettiği Hindistan Kerala eyaleti ülkedeki en iyi sağlık sistemine sahip. Covid-19’un yayılması başarıyla önlendi.
Pandeminin başlangıcından itibaren konsantre bir şekilde önlemler: Kochi’deki sağlık otoritesi tarafından ateş kontrolü (23 Mart)
Nisan ayı ortalarında Hindistan’ın birçok bölgesinde salgın patlak verdi. Başbakan Narendra Modi, ülkedeki milyonlarca yoksul insanın imkansızlıkları ve birçoğunun yerleşim olanaklarının yetersizliği nedeniyle yerine getiremeyeceği “evde kalın” çağrılarında bulunmuştu. Tam da bu arada, ülkenin güneyindeki bir eyalet, koronavirüsün ilk yayıldığı ve özellikle virüsten en kötü etkilenen Kerala eyaletinde virüs ile mücadelede başarılı olduğunu bildiriyordu.
15 Nisan’da, komünistlerin yönettiği eyalet sadece bir yeni enfeksiyon vakasına karşın yedi Covid-19 hastasının da iyleştiğini kaydetti. Yeni vakalardan çok iyileşen hastaların sayısı giderek yükseldi ve Kerala’nın enfeksiyon eğrisi düzleşti. Ve bu, enfeksiyon sayısının ülke çapında 12.000’i aştığı, ölümlerin oranının 400’e ulaştığı bir aşamada meydana geldi. Şaşırtıcı bir şekilde, ülkenin muhafazakar gazetesi Times of India övgüyle Kerala’nın, koronavirüsle mücadelede Hindistan’ın diğer bütün eyaletlerinden daha iyi olduğu tespitinde bulundu.
Bu nedenle, Kerala’daki sağlık sistemi modeli başka yerlerde tekrarlanması açısından incelenmelidir. Sonuçta bu başarının arkasında, Hindu milliyetçiliğine karşı sıkı bir şekilde savunulması gereken ve on yıllardır süren politik bir gelenek yatıyor. Her şeyden önce eyaletin onlarca yıl kamu sağlığı alanına yaptığı yatırımlar, halkını yeni virüse karşı korumak açısından eyalete böylesine etkili imkanlar vermiş olmalı.
Kerala’da çok iyi bir şekilde organize olmuş ve işleyen ana örgütler, halkla ilişkiler, sıkı temas takibi ve kitle karantinasına herkesin katılımı da bu başarıya etken olarak ilave edilmeli. Bir diğer etken de yüzde 94 oranı ile Kerala, Hindistan’da diğer eyaletlere kıyasla çok yüksek bir okuma yazma oranına sahip. Kerala, ekonomik olarak da oldukça iyi durumda. Nispeten küçük fakat yoğun nüfuslu olan Kerala’nın refah düzeyi diğer eyaletlerle kıyaslandığında da iyi bir seviyede. Daha önce yaşanan benzer bir deneyimden de faydalanıldı: 2018’de patlak veren Nipah virüsüne karşı mücadele 2019 yılı içinde başarıyla sonuçlandı. Yarasalardan insanlara bulaşan, beyine zarar veren bu virüse karşı da bilinen bir aşı ve ilaç yok. 17 kişi hayatını kaybetse de bununla birlikte, sağlık sistemi başarılı bir şekilde bu virüsü kontrol altına alabildi.
Fakat her şeyden önce, küçük kıyı devletinin kendine özgü siyasi bir kültürü var: Kerala, Güney Asya’da komünist geleneğin merkezi ve komünist ve sol partilerden oluşan bir koalisyon tarafından yönetilmekte. Sosyal gelişim sektörlerindeki ilerlemeler -özellikle eğitim, sağlık, barınma, toprak reformu- Kerala’daki sol politikaların mirasıdır. 1930’ların Hintli köylü ve işçi hareketi, güçlü bir sol kanat yaratılmasına büyük katkıda bulundu. Bir diğer önemli faktör, bölgedeki sömürgecilik karşıtı Müslümanların radikal kesimi idi. Komünistler ve Hindistan Ulusal Kongresi arasındaki uçurum II. Dünya Savaşı’nın patlak vermesiyle ortaya çıktı.
Nisan 1957’de Hindistan Komünist Partisi (CPI), eyalet seçimlerini kazanarak iktidara gelen ilk komünist parti oldu. 1962’den beri – sözde cumhurbaşkanının kısa evresi dışında– eyalet hükümeti, CPI ve Hindistan Komünist Partisi (Marksist) ile Ulusal Kongre arasında el değiştirerek bugüne geldi. Son yıllarda Kerala, sosyal refah üzerine odaklanmaya devam ederken, bir zamanlar Nehrucu-sosyalizmin etkili olduğu çok uluslu devletteki birçok eyalet Hindu milliyetçisi Başbakan Modi’nin zamanında yönünü değiştirdi. Kerala sağlık sistemi, yüksek eğitimli sağlık personeli ve yaşam ortalamasının yüksekliğiyle Hindistan’ın en iyisi olmaya devam etti. Kerala Sağlık Bakanlığı tarafından desteklenen bir grup genç bilim insanının Ancharakandi’deki Koronavirüs Merkezi’ndeki hastaları tedavi etmek için robotları kullanması “halkla ilişkiler” kampanyasından daha fazlasıdır.
Ekbal Bappukunju, “Çok sağlam bir halk sağlığı sistemimiz var,” diyerek Junge Welt’e açıklamada bulundu. Bir nöroşirürji ve kamu sağlığı aktivisti olan Ekbal, 2016 yılından bu yana Kerala Devlet Planlama Kurulu üyesi. “Mevcut hükümet, temel sağlık merkezlerinden tıp üniversitelerine çeşitli düzeylerde devlet hastanelerinin altyapısını iyileştirmiş ve insan kaynaklarını da arttırmıştır.” Çoğu devlet hastanesi, tedavi üniteleri, temizlik ve enfeksiyon kontrolü bakımından özel hastanelerin çok ilerisinde. “Geçmişte, insanların sadece yüzde 28’i devlet hastanelerine giderdi. Şimdi bu oran yüzde 40 ve mevcut hükümet bu sayıyı yıl sonuna kadar yüzde 50’ye çıkarmayı umuyor.”
Ancak Ekbal, Kerala’daki başarıyı abartmak istemiyor: “Aslında Kerala da, ülkenin ve dünyanın diğer bölgelerinden gelen birçok deneyimlerden öğreniyor. Küresel düzeyde DSÖ ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin tavsiyelerini ve ülkemizdeki Hint Tıbbi Araştırma Konseyi protokollerini düzenli olarak takip ediyoruz.” Tarihsel, kültürel geçmişin arka planı temel alınarak krizin üstesinden gelinmeye çalışılıyor. Ancak: “Bu salgının yerel bir sorun değil küresel bir sorun olduğunun farkındayız.”
Kaynak: Junge Welt
https://www.jungewelt.de/artikel/377829.kerala-ein-einzigartiges-sozialsystem.html?sstr=kerala